Over sfeermakers gesproken: ik ga laten zien hoe simpel het is om een bamboe wanddecoratie te maken met fraaie LED verlichting. Een best eenvoudig klusje, je bent in no time klaar om Tarzan of Jane uit te hangen.

Materialen:

  • Bamboe uiteraard
  • Balk van hout
  • LED strip

Gereedschap:

  • Boormachine
  • Houtboor
  • Schroeven

Inventarisatie!

  • Hoe lang wil je de LED strip?
  • Is de plint breed genoeg voor de strip?
  • Wat voor bamboe wil je?
  • Hoe lang moet het zijn?

Bamboe groeit gelukkig ook in Nederland uitstekend. Je hebt mazzel als je het in de tuin hebt staan, dan kun je gelijk een einde maken aan de overwoekerde bamboe. Mocht je geen bamboe hebben, kan je zoeken op Marktplaats. Of je kan ergens in de buurt vragen of diegene een gratis snoeibuurt op prijs stelt.

Voordat je met de bamboe aan de slag gaat, zou ik het eerst goed poetsen met een doekje. Waarom? Anders krijg je een zeer overheersende bamboe geur in je huis. Tenminste, dat is wat ik bij mijn bamboestokken. Alles wat lang buiten staat kan sowieso een poetsbeurt gebruiken, niet?

De balken zijn nu aan de beurt om zich klaar te maken voor wat gaatjes waar de bamboe in gaat klemmen. Zorg dat je de gaten minstens zo groot boort als dat de bamboe dik is. Je zult meerdere diktes willen boren, de bamboe stokken zijn immers niet allemaal even dik. Als je bij het begin met het boren de boormachine een beetje in een lichte hoek zet en rondjes draait tegen de klok in, krijg je de bamboe er eenvoudig in gedraaid.

Nu de balken klaar zijn om bevestigd te worden, moet je kijken of het mogelijk is om deze in de plint te schroeven. Anders moet je pluggen erbij halen en deze in de muur douwen. Kijk ook hoe hoog je de balk wilt, om direct licht van de strip te vermijden.

Als dit is gelukt kan je de LED strip plaatsen. Er zit meestal een plakstrip onder die je kan benutten, maar dit is niet per se nodig. De ledstrip kruipt niet weg tussen de muur en balk. Sluit de strip alvast aan voor het gemak.

Yes, nu erin draaien die handel! De blinkende bamboestokken moeten er lekker makkelijk in draaien. Lukt dit niet? Dan pak je een andere dikte, boor je de gaatjes groter of doe je wat tape om de dunnere stokken om deze dikker te maken. Uiteindelijk komt het allemaal goed en staat er binnen no time een super strakke jungle muur voor je neus. Even een liaan in het plafond steken en al slingerend schreeuwen: “Ahhhiaaahaaaa!!”